1793 - Niklas Natt och Dag

27.07.2020
Za obálku by som dala aj jednotku s hviezdičkou.
Za obálku by som dala aj jednotku s hviezdičkou.

Surové, kruté a miestami naozaj nechutné - napriek tomu vynikajúca historická detektívka 👍.


Vydavateľstvo: Tatran        Rok vydania: 2019        Počet strán: 360          Väzba: pevná        Žáner: historická detektívka


Píše sa rok 1793 a Štokholm sa zmieta v problémoch. Monarchia sa otriasa v základoch, všade panuje strach, choroby, hlad a chaos. V týchto časoch sa v smradľavom kanáli objaví znetvorená mŕtvola. Prípadu sa ujmú dvaja vyšetrovatelia, ktorých takmer nič nespája a nemôžu byť odlišnejší - právnik Cecil Wings so svojou geniálnou mysľou, ktorej podriaďuje úplne všetko a vojnový veterán Michael Cardell s drevenou rukou.

Atmosféra stredovekého Štokholmu vás v tomto príbehu naozaj naplno pohltí. Román je drsným odrazom vtedajšej doby a autor si rozhodne nekládol servítku pred ústa 😱. Všade budete cítiť pochmúrnu náladu mesta a to nie len cez autorove bravúrne popisy, ale aj prostredníctvom prispôsobeného jazyka, ktorým je kniha písaná. Tým pádom, samozrejme, klobúk dole aj za preklad 👏.

Čo sa týka deja, nemôžem povedať, že toto je taký ten klasický typ historickej detektívky, alebo ak chcete kriminálky. Bolo to trošku iné. Autor sa nezameral na vyšetrovanie ako také (hoci, samozrejme, aj to je súčasťou), ale pomerne šikovne sa pohral s psychológiou postáv. Za seba môžem povedať, že práve to urobilo na mňa dojem 👍.

Román sa delí na štyri časti a v každej sa na dej pozeráme z inej perspektívy. Celé mi to prišlo veľmi dobre a do detailu premyslené, plné prekvapení a zvratov, ktoré sa často objavili, keď som to najmenej čakala. Postavy boli vzájomne prepletené a postupne dávali celému príbehu zmysel.

Určite však nie som sama, kto mal trošku problém sa spočiatku začítať. Nebolo to len špecifickým jazykom, miernou rozvláčnosťou deja, ale aj názvami ulíc a poznámkami pod čiarou. Autor s obľubou, takmer všade 🙈, vysvetľuje kde sa aká ulica/budova/námestie nachádza v súčasnom Štokholme. Toto ma naozaj veľmi rušilo, keďže som mesto nikdy nenavštívila, v názvoch som mala len zmätok. Postupne som sa však jednoducho naučila názvy preletieť očami a poznámky pod čiarou si nevšímať. Potom už nebol problém s ničím 😉.

Dokonalá aj pod prebalom.
Dokonalá aj pod prebalom.

Na historických románoch ako takých (nie len tých detektívnych) milujem autorské poznámky, resp. doslovy, kde autor spomína, čo ho inšpirovalo, čo je v knihe podložené skutočnými historickými prameňmi a čo je prikrášlené a vymyslené. Tie posledné dve-tri strany sú potom často najlepšími z celej knihy, keďže sa dozviete, že ste zrejme nečítali len fikciu a z mnohých informácií vám doslova padne sánka 😱.

Na koniec je teda zrejmé, že kniha ma príjemne prekvapila. Zaradila som sa do tábora čitateľov, ktorým sa naozaj veľmi páčila a nemôžu sa dočkať pokračovania s originálnym názvom - 1794 😀. Na to sa naozaj neskutočne teším ❤.

4,5⭐/5⭐